Koninklijk bezoek - Bokkendonk

Title
Title
Ga naar de inhoud

Koninklijk bezoek

Historie

Bron: Brabants Dagblad, 18 februari 2009
Gestelse optocht als prinselijk uitje

‘Prinsen van Oranje’ maakten in februari 1977 kennis met carnaval

door Marcel Linssen

De prinsen Willem-Alexander, Constantijn en Johan Friso hadden bij hun gouvernante Cocky Beers al vaker gevist naar wat carnaval nou precies was. Beers kwam uit Sint Michielsgestel en het leek haar en haar man Pieter Koning leuk om de prinselijke kinderen kennis te laten maken met carnaval.
Begin 1977 werden over en weer afspraken gemaakt. Zo moest het bezoek incognito zijn, geen journalisten en andere gekke toestanden. „ Je moet die kinderen ook een beetje beschermen”, vertelt Cocky Koning nu.
Het kersverse echtpaar kreeg niet alleen de drie kinderen van - toen nog - prinses Beatrix op bezoek, maar ook de kinderschare van de prinsessen Irene en Margriet. „We hadden toen tijdelijk een huis aan de Hoogstraat in Sint Michielsgestel. Daar hebben we met z’n allen iets gedronken, en daarna zijn we naar het gemeentehuis gegaan om naar de optocht te kijken.”
Voor de Bokkendonkse Raad van Elf was de koninklijke kinderschare een flinke verrassing. Raadslid Jan van de Coevering vroeg zich al af waarom de deuren van de burgemeesterskamer hermetisch dicht bleven toen de Raad van Elf het gemeentehuis binnendrupte. „Dat waren we niet gewend. Pas toen we naar binnen mochten, wisten we waarom”, lacht Van de Coevering nu. Prins Nol I - Nol Janssen ­ had voor de prinselijke gasten een verrassing in petto in de vorm van een persoonlijke onderscheiding, een medaille in de orde van de Oude Tol. Ook Yvonne Kapteijns, toen Yvonne Kuiper, heeft zo haar herinneringen aan 1977. Ze was dat jaar een van de leden van de Jeugdraad van Elf en stond op het bordes van het gemeentehuis te kijken naar de optocht. De prinselijke kinderen keken toe vanachter het raam. „We hadden toen niet in de gaten dat die jongen Willem-Alexander was. Daar was je niet mee bezig. Maar ik weet wel nog dat hij stukjes borstplaat heeft uitgedeeld.”

Een guitig lachende prins Johan Friso (midden) heeft lol in de toespraak door prins Nol I van Bokkendonk. Op de achtergrond, op de arm van haar gouvernante Marion de Bruijn-van Domburg, prinses Carolina, dochter van prinses Irene.
foto Frans van der Wal

Prins Willem-Alexander (midden) vermaakt zich zo te zien opperbest in het Gestelse gemeentehuis. Rechtsonder prins Johan Friso. foto Frans van der Wal

Bron: Brabants Dagblad, 20 februari 2009

‘ Oranjebezoek was bijzonder’

Het bezoek, in 1977, van prinsjes en prinsesjes van Oranje aan Bokkendonk is redelijk bijzonder te noemen. Volgens de toenmalige gastheer Pieter Koning is het een van de weinige keren geweest dat de prinselijke jeugd kennis heeft gemaakt met het doldrieste feest beneden de grote rivieren. „Volgens mij is het nooit meer voorgekomen dat ze met zovelen tegelijk carnaval hebben bezocht”, vertelt Koning.
Naast de prinselijke kinderen, die het carnavalsfestijn met stijgende verbazing en ook vol genoegen bekeken vanuit de burgemeesterskamer, was ook de met de Oranjes bevriende familie Alting von Geusau uit Oisterwijk met een aantal kinderen in die kamer aanwezig.
Opmerkelijk is dat een paar van de aanwezige prinsenkinderen verkleed waren.
Ook Willem­Alexander liet zich door Cocky Beers een boerenkiel aanmeten. Hij heeft ook zelfgebakken koekjes uitgedeeld. Hoewel anderen vertellen dat hij koekjes verkocht en dat de opbrengst bestemd was voor Unicef.

De toenmalige burgemeestersvrouw, Micheline Maeijer, heeft goede herinneringen aan het bezoek. „We wisten enige tijd ervoor dat ze zouden komen, maar mochten er niets over zeggen. Maar het was echt ongelooflijk leuk en een hele eer voor ons”, vertelt Maeijer. Ze kan vertellen wie de bij veel Gestelaren onbekende, iets getinte, jongen is die op bijna elke gemaakte foto te zien is. Dat is Joep Maeijer, de zoon van de burgemeester. Die stond altijd graag op foto’s.”

(c) 2010-2019 Fidderaosie Bokkendonk, Mari van Oorschot
Terug naar de inhoud